Sağlık

5 HTP nedir?

5-Hidroksitriptofan (5-HTP), vücudun zaten sentezlediği bir amino asittir.

L-Triptofan amino asidinin aktif bir metabolitidir.

Hem nörolojik hem de metabolik hastalıklarda değerli bir rol oynar ve triptofandan sentezi, serotonin ve melatonin biyosentezinde sınırlayıcı basamağı gösterir.

ne işe yarar

L-Triptofan vücutta serotonin üretimine katılır. Vücut, sınır hücrelerine kimyasal olarak sinyaller gönderen serotonin hormonunu üretmek için 5-HTP kullanır. Düşük serotonin seviyeleri, depresyona yatkınlık, uyku bozuklukları, kaygı, kilo alımı ve diğer sağlık sorunları ile ilişkilidir.

Ağırlık kontrolü:5-HTP ile ilgili yapılan araştırmalar insanlarda tokluk sağlayarak kilo kontrolü sağlayabildiğini göstermektedir.

5-HTP takviyesi, iştahı bastırarak kilo vermeyi sağlayan ve açlığa neden olan bu hormonları baskılar.

Fibromiyalji: 5-HTP besin takviyeleri, kemik ve kas ağrısı ve genel halsizlik ile seyreden fibromiyalji semptomlarını azaltabilir. 5-HTP besin takviyeleri ile artan serotonin düzeylerinin fibromiyaljiden muzdarip bireyler için faydalı olabileceği düşünülmektedir. 5-HTP’nin kas-eklem ağrısı, uyku problemleri, kaygı, gerginlik ve yorgunluk gibi semptomları iyileştirebildiği gösterilmiştir.

Migren:5-HTP besin takviyesinin, mide bulantısı veya bulanık görüntünün eşlik ettiği baş ağrılarına neden olan migreni tetiklediği bilinmektedir.

Uyku bozuklukları:5-HTP’nin melatonin hormonuna dönüşebilen serotonin üretimini artırarak uyku kalitesini artırdığı bilinmektedir.

Çözüm:

Vücudumuz 5-HTP kullanır; İştahı, açlığı/tokluğu, ağrıyı etkileyen ve uykuyu düzenleyen bir element olan serotonine çevirerek etkili hale getirir. 5-HTP tedavisi depresyon, anksiyete ve panik atakları azaltmak için kullanılır. 5-HTP, hızlı göz hareketi (REM) uykusundaki artışla ilişkilidir ve uyku bozukluğunu azaltır. Bu bağlamda 5-HTP’yi besin takviyesi olarak almak serotonin düzeylerini artırmada etkilidir. 5-HTP takviyesi, migren ve baş ağrısı profilaksisinde tercih edilen tedavi olup, obez hastalarda gıda alımının azaltılmasına ve kilo kaybına destek olur.

instagram

Facebook

Youtube

Bu makalede ortaya konulan fikir ve yaklaşımlar tamamen yazarlarının özgün fikirleri olup, Onedio’nun yayın politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

kirikhan-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu