Haber

ABD, İsrail’e yıllık 3,8 milyar dolar değerinde silah yardımı sağlıyor

ABD Lideri Joe Biden, bundan sonra ABD’nin askeri yardım sağladığı ülkelerden savaş yasalarına uyum garantisi talep edeceklerini açıkladı. Biden’ın imzaladığı başkanlık kararnamesine göre bu ülkelerden 180 gün içinde yazılı taahhüt istenecek. İsrail gibi aktif çatışma halinde olan ülkeler için bu süre 45 gün olarak belirlendi. Bu kararname öncesinde Biden, İsrail’in Gazze’de “sınırını aştığını” söylemişti.

LİSTENİN BAŞINDA İSRAİL GELİYOR

ABD 100 ülkeye askeri yardım sağlıyor. 1950’den bu yana en çok yardım alan ülkelerin başında İsrail geliyor. ABD, İsrail’e her yıl 3,8 milyar dolar değerinde silah ve teçhizat bağışlıyor.

DÜZENLİ BİLGİ VERECEKLER

Kararnameye göre; ABD’den silah yardımı alan ülkelerin, çatışma durumunda ABD’nin gönderdiği yardımların sivillere ulaştırılacağına dair garanti vermeleri de gerekecek. Bu ülkelerin Kongre’yi ve Beyaz Saray’ı düzenli olarak bilgilendirmesi gerekecek. Bu politikayı destekleyen senatörlerden Chris Van Hollen, Biden’ın bu sayede İsrail hükümeti üzerinde daha fazla baskı oluşturabileceğini söyledi.

28 BİN FİLİSTİNLİ HAYATINI KAYBETTİ

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e yönelik düzenlediği operasyonun ardından İsrail’in karşı saldırılarında 28 bine yakın Filistinlinin öldürüldüğü belirtiliyor. Gazze’nin uydu görüntüleri bölgedeki binaların en az yarısının hasar gördüğünü veya yıkıldığını gösteriyor. Gazze nüfusunun yüzde 80’ini oluşturan 1,7 milyon kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı düşünülüyor.

İSRAİL’E REFAH UYARISI

İsrail Başbakanı Netanyahu, Gazze’nin kuzey ve orta bölgelerine giren İsrail ordusunun yakın zamanda en güneydeki Refah’a ulaşacağını açıklamıştı. Gazze nüfusunun yarıdan fazlası Mısır sınırındaki Refah’ta hayata tutunmaya çalışıyor. Bunun üzerine Beyaz Saray dün Refah’taki mülteciler dikkate alınmadan gerçekleştirilecek hiçbir büyük operasyona destek vermeyeceklerini açıkladı. İsrail ordusu bu uyarıya rağmen Cuma sabahı Refah’a hava saldırısı düzenledi. Netanyahu Cuma günü yaptığı açıklamada, İsrail ordusuna “sivilleri tahliye etmek ve Hamas’ın bölgede kalan örgütsel yapısını yok etmek” için iki aşamalı bir plan hazırlaması emrini verdiğini duyurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu