Haber

BM, Sudan’da Sağlık Çalışanlarına Yönelik Saldırılardan Endişeli

Birleşmiş Milletler (BM), Sudan’da sağlık çalışanlarına yönelik saldırılardan duyduğu derin endişeyi dile getirdi.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında konuyla ilgili bir açıklama yaptı.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nden (OCHA) edinilen bilgiye göre Dujarric, Hartum’da Sınır Tanımayan Doktorlar grubunun hedef alındığını, söz konusu grubun Sudan’daki Türk hastanesine tıbbi malzeme taşırken saldırıya uğradığını bildirdi.

Türk hastanesinin Hartum’da halen faaliyet gösteren iki hastaneden biri olduğunu kaydeden Dujarric, “Sağlık çalışanlarına ve tesislerine yönelik bir saldırı, uluslararası insancıl hukukun ihlalidir” dedi. sözünü kullandı.

Saldırıların tedirgin edici olduğuna ve bir an önce son verilmesi gerektiğine işaret eden Dujarric, çatışmanın başından bu yana Sudan’daki sağlık tesislerine 50’den fazla baskın yapıldığını belirtti.

Sudan’da ordu ile HDK arasında çatışma

Sudan ordusu, bir zamanlar desteklediği ancak bağımsız ve paralel bir ordu gibi hareket ettiği için tehdit olarak gördüğü Hızlı Destek Güçleri’nin (HDK) 2 yıl içinde orduya tam olarak entegre edilmesini istiyordu.

HDK’nın yaklaşık 10 yıllık bir süreçte sivil hükümetin bunu kabul edebileceğini açıklamasıyla başlayan söz savaşı ve gerilim, 15 Nisan sabahı taraflar arasında başkent Hartum ve çeşitli kentlerde silahlı çatışmaya dönüştü.

Sudan Sağlık Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler’in son açıklamalarına göre çatışmalarda 3 binden fazla kişi öldü, on binlerce kişi yaralandı, 2,8 milyondan fazla kişi ülke içinde ve dışında yerinden edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu