Haber

Protestolar Netanyahu’nun elini zayıflatacak

Netanyahu’nun saldırgan ve genişlemeci dış politikasının İsrail Yüksek Mahkemesi’nin önünde her zaman engel olduğunu belirten uzmanlar, haftalardır protestolar ve vatandaşların muhalefetiyle karşı karşıya kalan başbakanın uluslararası düzeyde elinin zayıflayacağını belirtiyor.

İç siyasi gelişmelerin dış politika önceliklerinin hiçbirini etkilemeyeceğini kaydeden Dr. Eğitmen Üye Hamoon Khelghat Doost, Basra Körfezi ülkeleriyle ilişkileri iki yıl önce İbrahim Antlaşması ile dönüm noktasına ulaşan İsrail’in, 2014 yılında imzalanan İbrahim Antlaşması ile bir dönüm noktasına ulaştığına dikkat çekiyor. önce, Suudi Arabistan ile barışı kolaylaştırdı ve Çin’in arabuluculuk rolünün değeri.

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Hamoon Khelghat Doost, yargı reformu girişimi sonrası İsrail’de yaşanan olayları ve Başbakan Netanyahu’nun bakış açısını değerlendirdi.

Aharon Barak’ın reformları yargı bağımsızlığını artırdı

1990’lardan bu yana yargının gücünün İsrail’i yöneten diğer kurumların gücüne kıyasla istikrarlı ve büyük ölçüde arttığını belirten. Eğitmen Üye Hamoon Khelghat Doost, “Yargının bu düzeydeki güç ve etkisinin artması, ülkede medeni ve insan haklarının uygulanmasının tek garantisinin yargı olacağını savunan Aharon Barak’ın yargı devriminden kaynaklandı. İsrail’de yazılı bir anayasa olmaması nedeniyle yargı bağımsızlığı. Bu nedenle, hükümet veya başka bir devlet kurumu tarafından verilen hiçbir değerli karar, mahkemelerin yetkisi dışında değildir. Aharon Barak’ın yaptığı bu reformlar dizisi, yalnızca yargının bağımsızlığını ve Arap kökenli vatandaşlar da dahil olmak üzere azınlıkların haklarına desteği artırmakla kalmadı, aynı zamanda İsrail Yüksek Mahkemesi’ne İsrail Silahlı Kuvvetleri tarafından alınan tüm kararları ve eylemleri izleme yetkisi verdi.” söz konusu.

Netanyahu’nun siyaseti sert

Netanyahu’nun saldırgan ve genişlemeci dış politikasının her zaman İsrail Yüksek Mahkemesi’nin önünde duran ana unsurlardan biri olduğunu belirten Dr. Öğretim Üyesi Hamoon Khelghat Doost, “Bu nedenle Başbakan Netanyahu militarist ve saldırgan tavrını daha da güçlendirmeye çalışıyor. İsrail hukuk sistemini zayıflatarak Batı Şeria ve Orta Doğu’daki politika. Netanyahu’nun çok-Ortodoks ve aşırı sağcı koalisyon hükümeti, Batı Şeria’daki yerleşim yerlerini genişletme, Ortodoks Yahudilerin seküler toplumdaki etkisini artırma ve hatta İran da dahil olmak üzere İsrail’e yönelik dış tehditleri askeri güçle ortadan kaldırma sözü bile verdi. Yargıtay’ın mevcut gücü, onun maceracı dış politikası için hiçbir şekilde büyük bir gerileme değil.” dedi.

Ülkedeki siyasi gelişmeler dış politika önceliklerini etkilemeyecektir.

Khelghat Doost, iç siyasi gelişmelerin dış politika önceliklerinin hiçbirini etkilemeyeceğini belirterek, “Ancak İsrail’in rakiplerine ve düşmanlarına karşı siyasi hedeflerine ulaşmak için seçtiği taktiklerin iç politikadan etkilenmeyeceğine inanmak zor. politik atmosfer. İran’ın nükleer programı konusunda hâlâ Batı’nın tercih ettiği çözüm olan JCPOA’ya aktif olarak karşı çıkmak veya İran’ın nükleer programını sabote etmek gibi eylemler, belirli bir kamusal meşruiyet düzeyi olmadan mümkün olmayacaktır.” sözlerini kullandı.

Protestolar Netanyahu’nun elini zayıflatacak

Dr. Öğretim Üyesi Hamoon Khelghat Doost şunları söyledi: ‘Benjamin Netanyahu’nun eylemleri, toplumu ve siyaseti; Yargı bağımsızlığı gibi kabul görmüş ve en hayati ilkeleri çiğneyen muhafazakar dini değerlerle karışık radikal bir milliyetçiliğe yönelmesi, İsrail’in uluslararası imajını önemli ölçüde zedeliyor.

“Ayrıca, haftalarca protestolara ve vatandaşların muhalefetine maruz kalan başbakanın eli de uluslararası düzeyde zayıflayacak. Özellikle, Netanyahu’nun yönetişim ve sosyal özgürlükler konusundaki fikirleri birçok Batı ülkesinde kabul görmeyen aşırılık yanlısı güçlerle ittifakı, onu dış politika hedeflerine ulaşmak için gerekli diplomatik araçlardan mahrum bırakacaktır. Tüm bunlar, İsrail’in İran’ı tecrit etme stratejisinin son haftalarda büyük bir zorlukla karşı karşıya kaldığı bir zamana denk geliyor. Bu dönemde İran ile Suudi Arabistan arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden başlaması ve İran’ın Basra Körfezi bölgesindeki gerilimi azaltması ihtimali arttı.”

İbrahim Anlaşması barışı kolaylaştırabilir

Basra Körfezi ülkeleriyle ilişkileri iki yıl önce İbrahim Antlaşması ile bir dönüm noktasına ulaşan İsrail’in, İran, Suudi Arabistan, Katar ve ABD başta olmak üzere bölgedeki birçok aktörün yer aldığı yeni bir siyasi yapıyla karşı karşıya olduğunu belirtmek gerekir. BAE yeni bir güç istikrarı kurmaya çalışıyor. Khelghat Doost, “Suudi Arabistan’ın İbrahimi antlaşmanın bir modülü olmadığı biliniyor. Ancak Riyad yönetiminin, Bahreyn gibi bölgedeki bazı ülkeler üzerinde her zaman çok fazla etkisinin olduğunu söylemek mümkün. Bu gücün Ortadoğu ülkelerinin bağlarını giderek daha fazla etkilediği görülmektedir. İran ile Suudi Arabistan arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden başlaması Ortadoğu’da büyük önem taşıyor. İbrahim Anlaşması gibi bir anlaşma hem İsrail’in Arap ülkeleriyle barış arayışını hem de bir bütün olarak bölgeyi etkileyebilir. Bu tabii ki İsrail ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin kötüleşeceği anlamına gelmiyor ama Suudi Arabistan’ın İsrail ile barışmasını kolaylaştırabilir.” dedi.

Çin’in arabulucu rolü çok önemli

Dr. Eğitmen Üye Hamoon Khelghat Doost, Çin’in İran ile Suudi Arabistan arasında arabuluculuk rolüne dikkat edilmesi gerektiğini söyleyerek sözlerini şöyle tamamladı:

“ABD, odağını Asya’ya kaydırırken, Çin Orta Doğu’daki etkisini artırmanın yollarını arıyor. Ayrıca Çin, İran ve Suudi Arabistan ile yakın ilişkiler kurarak iki ülke arasındaki arabuluculuk çabalarına ve müzakerelere katkı sağlamıştır. Çin’in bölgede artan etkisinin İsrail ve Suudi Arabistan ile olan ilişkileri üzerinde de önemli etkileri olabilir. Suudi Arabistan her zaman ABD’nin yakın bir müttefiki olmasına rağmen, son yıllarda ABD’ye olan bağımlılığını azaltmak için diğer ülkelerle ilişkilerini genişletmeye çalışmaktadır. Bu bağlamda Suudi Arabistan’ın Çin ile yakınlaşarak ABD üzerinde daha fazla güç elde etme şansını artırmaya çalıştığı görülmektedir. Böyle bir durumda, İsrail’in uluslararası sahnede ihtiyacı olan son şey, demokrasi pahasına yeterli orta zemine sahip olmayan aşırı sağcı gruplarla gizli anlaşmalar yaparak özgür bir toplumun temellerini baltalamakla suçlanan yozlaşmış bir başbakandır.”

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu