Haber

Rusya Başbakanı Çin’de: ‘İlişkilerimiz eşi görülmemiş düzeyde arttı’

Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, başkent Pekin’de Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Çin Başbakanı Li Chiang ile bir araya geldi. Mishutsin’in ziyareti, 24 Şubat 2022’de başlayan Rusya-Ukrayna savaşından bu yana Rusya’nın Çin’e yaptığı en üst düzey ziyaret oldu.

Mişutsin’in ziyaretine ilişkin Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Çin’e yaptığı 2 günlük resmi ziyaret kapsamında Pekin’de bulunan Mişustin, bugün mevkidaşı Li ile bir araya geldi. Mişustin, mevkidaşı ile yaptığı görüşmede “iki ülke arasındaki bağların son dönemde eşi görülmemiş bir düzeyde arttığını” belirterek, “Uluslararası arenada artan kargaşaya ve yasa dışı yaptırım baskılarına Rusya ve Çin birlikte karşı çıkıyor” dedi. kolektif Batı’nın.”

‘TİCARET HACMİ İLK ÇEYREKTE 52 MİLYAR DOLARA ULAŞTI’

“Uluslararası ortamdaki istikrarsızlığa rağmen iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin başarılı bir şekilde geliştiğine” işaret eden Mişustin, ikili ticaret hacminin 2022’de 190 milyar doları aştığını, ilk çeyrekte 52 milyar dolara ulaştığını bildirdi. bu yıl yıllık yüzde 25 artışla. Mişustin, ticaret hacminin Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından belirlenen 200 milyar dolar hedefine bu yıl sonuna kadar ulaşacağına ve bu hedefi aşacağına inandığını belirtti.

‘ENERJİ TİCARETİ ARTTI, GÜÇ İŞBİRLİĞİ GELİŞTİ’

Rusya ile Çin arasındaki sınır ticaretinin yüzde 70’inin ulusal para birimleriyle gerçekleştirildiğini kaydeden Mishustin, elektrik ticaretinin arttığını, Power of Siberia Natural Gas Pipeline, Yamal LNG, Arctic LNG2 ve Amur Gas Chemical gibi ortak girişimlerin olduğunu söyledi. Kompleks ve Ust-Luga Gaz Proses Tesisi projeleri ile enerji işbirliğinin geliştiğini söyledi.

Çin ile Rusya arasında ulaşım ve lojistik yolların oluşturulmasının yeni jeopolitik gerçeklikte değer kazandığının altını çizen Mihail Mishustin, sınır bölgelerinde ortak altyapı projelerine hız vermeye hazır olduklarını ifade etti.

FARE VE BEYANI İMZALANDI

Yüksek teknoloji, uçak ve gemi üretimi, makine ve teçhizat üretimi alanlarında yeni iş birliği önerileri olduğunu belirten Rusya Başbakanı, iki ülkenin teknolojik hakimiyetlerini araştırma deneyimleri ve üretim kapasiteleri ile sağlayabileceğini kaydetti.

Görüşmenin ardından iki ülke arasında tarım ve hayvancılık ürünleri ticareti, ticaret hizmetleri ve spor iş birliği ve patent süreçlerinin hızlandırılmasına yönelik pilot programın yenilenmesi alanlarında ortak niyet beyanı imzalandı. (DIŞ HABERLER)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu