Ekonomi

SSK ve Bağkur emeklilerine ek zam yapıldı, asgari maaş artırıldı

Milyonlarca SSK ve Bağ-Kur emeklisini ilgilendiren kritik Kabine toplantısı sona erdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, SSK ve Bağkur emeklileri arasındaki 12 puanlık fark artış formüllerinin değerlendirildiği toplantının ardından açıklamalarda bulundu.

Geçtiğimiz yılın son aylarında 16 milyon emeklinin tamamına 5 bin lira ödeme yaptıklarını belirten Erdoğan, 2024 yılının ilk 6 ayında memur emeklilerinin aylıklarında yüzde 49,25, emekli maaşlarında ise yüzde 37,57 artış yaşandığını hatırlattı. SSK ve Bağkur emeklileri için yüzde 100 zam yapıldığını belirterek, bu artışların emeklilerimizde artacağını söyledi. Bunun yarattığı rahatsızlığı gördüğümüz için onları birbirine yakınlaştıracak adımlar attıklarını ifade ederek, “SSK ve Bağkur emeklilerinin emekli maaşlarını yüzde 5 oranında daha artıracağımızın müjdesini vermek isterim. Emekli maaşı Temmuz ayındaki artışlarla birlikte SSK ve Bağkur emeklilerinin maaş artışı Ocak 2024 itibarıyla yüzde 42,6’ya çıkacak. “Bütün emeklilerimiz yaklaşık aynı oranda maaş artışı alacak” dedi.

Temmuz’da eşitlenecek

Önümüzdeki temmuz ayında memur, SSK ve Bağkur ayırt etmeksizin tüm emeklilerin yıllık zam oranlarının eşit olacağını belirten Erdoğan, “Memur emeklileri ikinci ayda maaş artışlarında enflasyon farkını alacakları için dengesizlik ortadan kalkacak. Yılın yarısında SSK ve Bağkur emeklileri ise enflasyon kadar zam alacak.”

Aylık minimum 10 bin lira

Erdoğan ayrıca emekli maaşı alt sınırının 7 bin 500 liradan 10 bin liraya çıkarıldığını belirterek, “Meclisimizin onayını aldıktan sonra artışların bir an önce emeklilerimizin maaşlarına yansımasını istiyoruz. 200 milyar liralık ek kaynağı emeklilerimizin kullanımına açın. Bütün bu artışlar ülkemize, milletimize hayırlı olsun.” “Keşke öyle olsaydı” dedi.

2024 emekliler yılı ilan edildi

2024 yılını emekliler yılı ilan ettiklerini belirten Erdoğan, amacın emeklilerin yaşam kalitesini artıracak, sosyal haklarını genişletecek yeni hizmetleri devreye almak olduğunun altını çizdi.

İstihdamda önemli başarı sağlandı

Sadece ulaşımda yapımı devam eden 26 yol, raylı sistem, havalimanı ve uydu projesinin daha ülkeye kazandırılacağını belirten Erdoğan, “Bizim en çok önemsediğimiz konu tarihimizin en yüksek seviyesine gelmiş olmamızdır. 32 milyon kişi istihdam ediliyor. Yüzde 9’a düşürdüğümüz işsizliği daha da düşürmemiz gerekiyor.” “İşverenlerimiz ihtiyaç duydukları nitelikli işgücünü daha esnek kurallar çerçevesinde kendi işyerlerinde yetiştirme fırsatını kullanabilecekler. Zaten 6 Şubat’tan sonra deprem bölgesindeki işyerlerinin bu kurs ve programlara ilişkin yükümlülüklerini kaldırdık. İşveren Aynı illerdeki kurs ve programların zorunlu olma süresi 2024 yılı için iki katına çıkarılacak ve istihdam taahhüdü yüzde 30 olacak.” “Amacımız depremden etkilenen kentlerimizde işgücü piyasasının bir an önce toparlanmasını sağlamaktır. Depremde hayvanları telef olan vatandaşlarımızın zararlarını karşılıyoruz” dedi.

Halkın yardımı bekleniyor

En çok odaklanılan alanlardan birinin yüksek hayat pahalılığı ve enflasyonla mücadele olduğunu belirten Erdoğan, “Yüksek hayat pahalılığı ve enflasyonla mücadelemizde milletimizden yardım bekliyoruz. Bu sorunun manevi boyutu da şöyle: Teknik boyutu kadar önemli. Üretip sattığı mallar ve sunduğu hizmetlerdeki açgözlülük anlayışı enflasyonla doğru orantılı değil.” “Bunu ortadan kaldırmalıyız” dedi.

kurucasile-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu