Ekonomi

Unutulduğu gerekçesiyle TMSF’ye aktarılan para, sahibine iade edildi.

Yıllar önce yurt dışına taşınan bir vatandaşın banka hesabında unuttuğu 12 bin Euro’luk dövizin transferinde bankanın kanunda öngörülen usule uymadığı gerekçesiyle bankanın açtığı davada, Türkiye’de, “10 yılını doldurduğu” gerekçesiyle Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) başvurdu. kararı imzaladı.

Sinop’tan çalışmak için Almanya’ya giden Ş.Ö., 2008 yılında eşinin Türkiye’deki bir banka hesabına yaklaşık 12 bin Euro döviz bıraktı. 10 yıldır hesapta bulunan para, 10 yıl sonra yurt dışında yaşadığı için kendisine gönderilen tebligatları fark etmemiş. Bankacılık mevzuatında yer alan ’10 yıl süresi dolmuş paranın TMSF’ye devri’ sonrasında olayı fark eden Ş.Ö. mahkemede hakkını aradı. Teminatının kendisine ulaşılmadan TMSF’ye aktarıldığını ve gerekli tüm soruşturmaların yapıldığını mahkemede savunan avukatı, 3 yıl süren hukuki çabayı kazandı.

Davacı tarafın avukatı Bülent Sabri Akpunar, “2008 yılında Sinop’un Durağan ilçesinde ülkemiz vatandaşımızın eşine ait vadesiz mevduat hesabı açılmıştır. hesapta yaklaşık 12 bin Euro.Eşi vefat ettikten sonra müvekkilime ulaşılamadı, ulaşılamadı.Bu para bu amaçla TMSF’ye havale edilmiştir.Vadesiz mevduat hesapları kişi tarafından incelenmezse 10 yıllık süre içinde hiçbir şekilde o banka hesabına ilişkin işlem yapılmaz ise o paranın devlete transferi söz konusu olur” dedi.

Kanun gereği bankanın uymak zorunda olduğu bir prosedür olduğunu kaydeden Avukat Akpunar, “Aynı zamanda bu durum anayasal mülkiyet hakkını da ilgilendiren bir durumdur. Bankanın şahıslara ulaşması ve bunu resmi olarak beyan etmesi gerekir.” Para devlete aktarılacak. Dışarı” dedi.

3 yıllık hukuk mücadelesi sonunda olumlu kararlar aldıklarını belirten Av. Bülent Sabri Akpunar, mahkemenin kendi lehine verdiği karara bankanın da itiraz ettiğini ve üst mahkemeye taşındığını söyledi. Akpunar, “2019 yılında davaya başladık, önce bankaya başvurduk, banka olumsuz yanıt verdi. Biz de hak aramıştık, Sinop Asliye Hukuk Mahkemesi’nde olumlu karar aldık. Samsun Asliye Hukuk Mahkemesi” Temyiz de kararımızı onadı.Sonunda Yargıtay’dan olumlu bir karar aldık”Banka hukuka uygun davrandığını savundu, kişilere ulaşmak için gerekli işlemleri yaptı ve tebligatları gönderdi. Evraklarda bilirkişi raporu da alınmış ve bilirkişi lehimize görüş bildirmiştir. Sonuç olarak olumlu bir sonuca ulaştık. Bu kararın benzer konularda emsal teşkil edeceğini düşünüyorum” dedi. – SİNOP

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu