Haber

Beyşehir’de Turna Yardımıyla Ceviz Hasadı

Konya’nın ceviz üretiminde öne çıkan ilçelerinden Beyşehir’de ağaçlardan düşme olaylarını önlemek amacıyla cevizler vinç yardımıyla hasat ediliyor.

İlçedeki ceviz ağaçlarında yetişen eserler uzun direklerle yapılıyor ve bu yöntem pek çok vatandaş tarafından “ceviz kırma” işlemi olarak biliniyor. Bazı aileler ise tehlikeli de olsa ağaçların tepesine çıkarak eserleri topluyor. direğin ulaşamayacağı noktalar. Bu durum ilçede son haftalarda ağaçlardan düşme olaylarını da beraberinde getirdi. Bölgede ceviz ağacından düşerek yaralanan, sakat kalan veya hayatını kaybeden kişiler sıklıkla haberlere konu oluyor. Beyşehir’de bir sanayi sitesinde esnaf olarak çalışan Musa Şahin, dedesinin bahçesindeki ağaçlarda yetişen cevizleri, oto kurtarma hizmeti veren vinçler yardımıyla can güvenliğini de sağlayan farklı bir yöntemle topluyor. Kaporta ustası Şahin’e hasat çalışmalarında aile bireyleri ve işyeri çalışanları da yardımcı oluyor. İş yerinde trafik kazalarında oto kurtarma hizmeti de veren Beyşehirli karoser ustası Musa Şahin, gelişen teknolojiyi kullanarak yıllardır can güvenliği için bahçesindeki ağaçlardan ceviz topluyor. Operatörün vinçle ağaçların yüksek bölümlerine taşıdığı sepete çıkıp kırma işlemini gerçekleştiren kişi, cevizleri eliyle veya sopa yardımıyla yere düşürüyor. Yerde biriken cevizler aile bireyleri tarafından toplanıp kovalara dolduruluyor ve kışın tüketilmek üzere güneşte saklanmaya hazırlanıyor.

“Son yıllarda iş yerimde vinci kullanmaya başladık.”

Bahçe sahibi oto kaporta ustası Musa Şahin, atalarının bahçelerinde ceviz ağaçları bulunduğunu belirterek, çocukluklarından bu yana bu ağaçlarda yetişen işleri ağaçların kollarına veya yapraklarına sopalarla vurarak hasat ettiklerini söyledi. direk adı verilen sopalarla ağaçların dallarına veya yapraklarına vurup hasat edilmesiyle yapılır. Şahin, son yıllarda bu iş için işyerinde vinç kullanmaya başladıklarını anlattı. İşyerinde vinç hizmeti verdikleri için 5-6 yıldır vinç yardımıyla ceviz hasadına başladıklarını, bunun da işlerin daha hızlı ve kolay geçmesini sağladığını belirten Şahin, “Vinç sepetinin yardımıyla ceviz hasadına başlıyoruz. Artık zahmetsizce ceviz hasadı yapılıyor. Günümüzde insanlar ceviz ağacına tırmanıp bu işi yapmaya çalışıyor. Ancak ağaçtan düşmüyorlar.” Ayrıca olaylar da var. Atalarımız ‘cevizden düşmenin iyi bir şey olmadığını’ söylemişler. Söylendiği gibi hiçbir işe yaramıyor. Düşenler yaralanıyor, sakat kalıyor, hatta hayatlarını kaybediyorlar. Aslında bölgemizde bu durumla çok sık karşılaşıyoruz. Bunu hem can güvenliğimiz için hem de işimizi kolaylaştırmak ve kolaylaştırmak için yapıyoruz. Hasat işlemini hızlandırdığı için bu hasat işlemlerini vinçle yapıyoruz. Bu fırsatımız var, onu değerlendiriyoruz. Ayrıca vinçimiz ile ceviz hasadı yapmak isteyenlere de talep etmeleri halinde yardımcı olmaya ve destek olmaya çalışıyoruz. Vincimizle sadece kendimize değil dostlarımıza da yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ceviz hasadı nedeniyle ağaçlara tırmanmak Bu durumda olanların can güvenliğini ön planda tutmalarını özellikle tavsiye ediyoruz. Bu nedenle bu durumdaki kişilerin ağaçlara tırmanırken emniyet kemeri kullanmasını öneriyoruz. Kemer kullandıklarında en azından ayakları kayarken takılıp düşmeyecekler, sağlıklarına da bir şey olmayacak. “Ağaçlardan düşen cevizlerin kafaya zarar vermesini önlemek için kullanılabilecek küçük, hafif kasklar bile var” dedi.

“İnsanların ağaçtan düştüğü haberlerini okuyunca çok üzülüyoruz.”

Bahçede ceviz hasadına yardım eden Fatma Nur Şahin Parlakkaya, dedelerinin bahçesinde vinçle ceviz hasadına başladıktan sonra işlerinin kolaylaştığını anlatarak, bunu keyifle ve eğlenerek yaptıklarını belirterek, “Yine de ceviz topluyor” dedi. ceviz biraz yorucu ama çok da zor değil.”

Pınar Kavaklı ise bu yılki rekoltenin geçen yıla göre daha iyi olduğunu vurgulayarak, “Geçen yıl pek cevizimiz yoktu. Ama bu yıl ağaçlarımız çok güzel cevizler verdi. Her yıl bu şekilde topluyoruz, topluyoruz” dedi. Çocukluğumuzdan beri toplarız, babamızın bahçesidir, böyle daha kolay.” , sağlıklı ve güvenlidir. Beyşehir’de ağaçlardan düşen kazalar da yaşandı. Elbette güvenli yollarla toplamak gerekiyor. Elbette herkes bizim gibi bu fırsata sahip değil ama biz bu fırsatı çok önemsiyoruz. Keşke herkes bu fırsatlardan yararlanabilse ve bu kazalar yaşanmasaydı. Haberi duyup okuduğumuzda “Çok üzgünüz” dedi. – KONYA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu