Haber

Deniz yüzeyi sıcaklıkları 1850’den beri en yüksek seviyede

Nisan ve Mayıs aylarında aylık bazda küresel deniz yüzeyi sıcaklıkları 1850’den beri en yüksek seviyesine ulaşırken, El-Nino’nun da etkisiyle bu yıl sıcaklık değerlerinde yeni rekorların görülebileceği aktarıldı.

İngiliz Meteoroloji Servisi’nin (Met Office) yaptığı analize göre, Mayıs ayında deniz yüzeyi sıcaklığındaki artış, 1961-1990 referans dönemine göre 1.25 santigrat dereceye ulaştı.

Nisan ve Mayıs ayı itibariyle kaydedilen sıcaklık değerleri ile deniz yüzeyi sıcaklığı 1850 yılından bu yana aylık bazda en yüksek seviyeye çıktı.

Bölgesel bazda ise Mayıs 2023’te Kuzey Atlantik’teki sıcaklık artışı El-Nino’nun etkisiyle rekor kırdı.

İnsan faaliyetlerinden kaynaklanan küresel sera gazı emisyonlarındaki artışın neden olduğu iklim değişikliği nedeniyle, gezegende Dünya’nın sıcaklığı ve deniz yüzeyi sıcaklıkları hızla artıyor.

Met Office Hadley Center Başkanı Albert Klein Tank, Kuzey Atlantik’teki sıcaklık artışı hakkında şunları söyledi: “Sahra’dan gelen havadaki toz, güneş enerjisinin bir kısmını bloke ederek, bölgeyi normalde ancak ortalamanın altında rüzgar seviyelerinin altında soğutmaya yardımcı oluyor. bölgedeki tozu azalttı ve potansiyel olarak daha yüksek sıcaklıklara yol açtı. buna yol açtı.” sözlerini kullandı.

Tank, bu tür değişikliklerin iklim ve hava olaylarıyla birleştiğinde sıcaklıkta bir artışı tetiklediğini kaydetti.

Met Office Tropikal Siklon Uzmanı Julian Heming, önümüzdeki hafta ortasına kadar doğu Karayipler’de Atlantik tropikal fırtınasının beklendiğini belirterek, şu bilgileri paylaştı:

“Tropikal bir fırtına meydana gelirse, bunun mevsimin bu kadar erken olduğunu ve bu bölge için oldukça sıra dışı olduğunu söyleyebiliriz. Haziran fırtınaları normalde Karayipler’de ve daha batıda Meksika Körfezi’nde meydana gelir. Bu fırtınaların önümüzdeki hafta meydana gelmesindeki ana etkenlerden biri. biri (Kuzey) Atlantik’te yüksek deniz yüzeyi sıcaklıkları olacaktır.”

Met Office’in bugün yayınlanan Arktik ve Antarktika deniz buzu raporuna göre, Kuzey Kutbu deniz buzu genişliği yılın bu zamanı için ortalamanın oldukça altındayken, Antarktika deniz buzu genişliği şimdiye kadarki en düşük seviye.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu