Ekonomi

Astana toplantısı sona erdi: Suriyelilerin dönüşü için gerekli koşullar oluşturulmalı

Dışişleri Bakanlığı, Suriye ile Astana görüşmelerinin ardından yayımladığı ortak sonuç bildirgesinde, “Suriyelilerin güvenli, gönüllü ve onurlu bir şekilde geri dönüşlerinin sağlanması için Suriye içinde gerekli koşulların oluşturulması gerektiğini taraflar kaydetti.” bir açıklama yaptı.

Bakanlık, Kazakistan’ın başkenti Kazakistan’da 20’nci kez düzenlenen “Suriye Konulu Astana Görüşmeleri”nin ortak sonuç bildirgesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamaya göre, görüşmede Türkiye’yi Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Burak Akçapar başkanlığındaki bir heyet temsil etti.

Görüşmelerde sahadaki durum ve terörle mücadele, bölgesel gelişmeler, siyasi süreç ve dönüşler ile insani yardım ele alındı.

Taraflar, Suriye’nin siyasi birliği ve toprak bütünlüğüne güçlü bağlılıklarını ve Suriye sorununun barışçıl çözümünde Astana Süreci’nin öncü rolünü vurguladılar.

Sınır ötesi saldırılar ve sızmalar da dahil olmak üzere komşu ülkelerin ulusal güvenliğini tehdit eden ayrılıkçı gündemlerle mücadeledeki kararlılık vurgulandı.

Taraflar, Suriye’de farklı isim ve uzantılar altında faaliyet gösteren terör örgütlerinin artan varlığını ve saldırılarını kınadı.

“Dönüşlerin kolaylaştırılması gerekiyor”

Taraflar, terörle mücadele bahanesiyle uygulanmaya çalışılan gayrimeşru, sözde “özyönetim” girişimlerinin kabul edilemez olduğuna dikkat çekerek, Suriye’nin kuzeydoğusundaki bölücü yapıya yönelik ihlalleri kınayarak, dile getirdiler. bu girişimler de dahil olmak üzere terör oluşumlarını destekleyen ülkelerin eylemlerinden duyulan rahatsızlık.

Suriye’nin kuzeyine ve ayrıca İdlib’e ilişkin tüm düzenlemelerin fiilen uygulanmasının önemine dikkat çekilen açıklamada taraflar, Suriye ihtilafında siyasi analiz sürecini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) uyarınca ilerletme konusundaki kararlılıklarını yeniden teyit ettiler. ) Çözünürlük 2254.

Bu kapsamda taraflar, Anayasa Komisyonu’nun bir sonraki oturumunun bir an önce gerçekleştirilmesini talep etti.

6 Şubat depremlerinin yarattığı insani durumun kötüye gitmesinden duydukları endişeyi dile getiren taraflar, insani yardımların tüm Suriye için kesintisiz olarak sürdürülmesinin değerini vurguladı.

Bu bağlamda taraflar, BM sınır ötesi mekanizmaya ilişkin 2672 sayılı BMGK Kararı temelinde insani yardımın artırılması ve sürdürülmesinin öneminin vurgulandığı açıklamada, taraflar, Suriye içinde gerekli koşulların oluşturulması ve bu geri dönüşlerin kolaylaştırılması gerekliliğine dikkat çekmişlerdir. Suriyelilerin ülkelerine güvenli, gönüllü ve onurlu bir şekilde dönüşlerini sağlamak. Astana Süreci gözlemci üyeleri ve BM kuruluşlarıyla da ikili görüşmeler yapıldı. terimler kullanıldı.

bahsili-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu