Geçen hafta emtia piyasasında dolara olan talebin artmasıyla birlikte olumsuz bir seyir izlendi.
Emtia piyasasında geçtiğimiz hafta dolar endeksindeki yükselişle birlikte olumsuz bir seyir izlendi.
Dolara olan talep arttıkça geçen hafta emtia piyasasına yoğun satışlar hakim oldu.
Dünyanın önde gelen merkez bankalarının “şahin” politikalarını beklenenden daha uzun süre uygulayabileceği endişesi piyasaları etkilemeye devam ederken, ABD’de açıklanan veriler enflasyon riskinin güçlü kaldığını gösterdi.
Verilere göre Aralık ayında yüzde 6,5 olan Tüketici Fiyatları Endeksi’ndeki (TÜFE) yıllık artış Ocak ayında yüzde 6,4’e geriledi. TÜFE de Ocak ayında aylık bazda yüzde 0,5 arttı. Enflasyondaki yavaşlamanın devam etmesine rağmen beklentilerin üzerinde kalması dikkat çekti.
Ülkede Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) Ocak’ta aylık yüzde 0,7, yıllık ise yüzde 6 ile beklentilerin üzerinde arttı.
Para piyasalarındaki fiyatlamalarda önümüzdeki ay 50 baz puanlık faiz artırımına gidilebileceği beklentisi ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin havasını da “şahin” tutarken, enflasyon bilgisinin tahminlerden yüksek çıkması güçlendirilmiş
Buna göre, bankanın önümüzdeki ay faiz oranlarını 25 baz puan artırması kesinleşirken, 50 baz puanlık faiz artırma olasılığı yüzde 15 seviyesinde.
Analistler, ülkedeki durgunluk fiyatlamasının güç kaybetmeye devam ettiğini ve ABD 3 aylık hazine bonosu getirisi ile 10 yıllık tahvil getirisi arasındaki farkın yaklaşık 100 baz puana gerilediğini belirterek, söz konusu durumun dolar endeksini desteklediğini sözlerine ekledi. Analistler, dolar endeksindeki yükselişin emtia fiyatlarını baskıladığını belirtti.
Fed’in “şahin” politikalarına devam edeceğine dair endişeler geçtiğimiz hafta özellikle pahalı metalleri olumsuz etkiledi.
Altın yüzde 1,2, gümüş yüzde 1,3, paladyum ve platin yüzde 2,9 kayıpla haftayı tamamladı.
Çin ekonomisine ilişkin belirsizlikler nedeniyle ana metallerde satış baskısı görüldü
Geçen hafta Çin ekonomisine ilişkin belirsizliklerle birlikte ana metallerde de satış baskısı görüldü.
Tezgah üstü piyasada bakır yüzde 1,7, kurşun yüzde 1,6, alüminyum yüzde 3, nikel yüzde 7,3 ve çinko yüzde 5 düştü.
Artan stoklar alüminyumu olumsuz etkilerken, Singapur merkezli emtia şirketi Trafigura’nın haberiyle nikel piyasasında sert dalgalanmalar görüldü.
Trafigura’nın hayali nikel ihracatı nedeniyle yarım milyar dolarlık zararla karşı karşıya olduğu belirtilirken, şirket “sistematik dolandırıcılığın” kurbanı olduğunu iddia ediyor. Dolandırıcılığı yakın zamanda keşfettiklerini açıklayan emtia devi, Dubai merkezli metal tüccarı Prateek Gupta ile “bağlantılı” olan ve “denetime tabi olduğu anlaşılan” bir grup şirkete karşı yasal işlem başlattığını duyurdu. Dava edilen şirketler arasında TMT Metals ve UD Trading Group da bulunuyor.
Trafigura’dan yapılan açıklamada, Aralık ayından bu yana söz konusu firmalardan satın alınan konteynerlerin küçük bir kısmının denetlendiği ve konteynerlerin nikel içermediği belirtildi. Şirket ayrıca, sevkiyatların çoğunun yolda olduğunu ve “daha fazla soruşturma için beklemede” olduğunu duyurdu.
enerji ürünleri
Enerji emtiaları da geçen hafta düşüşler gördü.
Brent petrol yüzde 4, New York Ticaret Borsası’nda işlem gören doğal gaz ise yüzde 10 düştü.
Brent petrol fiyatlarındaki düşüşte ABD’nin stratejik petrol rezervlerinden piyasaya petrol satacağına dair haber akışı etkili oldu. ABD petrol stoklarının son 17 ayın en yüksek seviyesine ulaşmasının ülkede talebin zayıf olduğu algısına yol açarak fiyatlar üzerinde baskı yaratan bir diğer unsur olduğu belirtildi.
Doğal gaz tüketimini görece düşük tutan hava durumu kuralları da doğal gaz fiyatlarının düşmesinde etkili olmuş, böylece birçok ülkede gaz depoları yeniden doldurularak daha fazla sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithal edilmiştir. Özellikle maliyet nedeniyle az üreten sanayide doğalgazda yaşanan tasarruflar fiyatların gerilemesinde etkili olurken, elektrik krizi şimdilik arka planda kalarak fiyatların gerilemesini tetikledi.
Kahve ve kakaoda sert yükselişler görüldü
Tarım emtialarındaki düşüş eğilimine rağmen geçen hafta kahve ve kakaoda sert artışlar yaşandı.
Chicago Ticaret Borsası’nda geçen hafta işlem gören buğday yüzde 1,3, mısır yüzde 0,4, pirinç yüzde 3,2 ve soya fasulyesi yüzde 1,4 düştü.
Fransa’nın kış ayı için hububat ekim varsayımlarındaki artış, arz fazlası olabileceğine dair beklentileri de artırdı.
Dünya buğday üretimi varsayımlarının bir önceki aya göre artması buğday fiyatlarında düşüşe neden olurken, ABD’de mısır ihracatının azaldığını gösteren veriler mısır fiyatlarında değer kaybına neden oldu.
Çin ekonomisine ilişkin süregelen endişeler de pirinç fiyatlarını olumsuz etkiledi.
Kıtalararası Borsa’da (ICE) pamuk yüzde 4,7 ve şeker yüzde 0,5 kaybederken, kahve yüzde 6,3 ve kakao yüzde 6 arttı.
ABD’de pamuk ihracatının düştüğünü gösteren veriler, fiyatların değer kaybetmesine neden oldu. Şeker piyasasındaki üretim fazlası beklentisi şeker piyasasını da etkiledi.
Brezilya’da tedarik zinciriyle ilgili seçim sonrası endişeler kahve fiyatlarının artmasına neden olurken, bazı Batı Afrika kakao mahsullerinin kalitesiyle ilgili endişeler kakao fiyatlarının artmasına neden oldu. Ukrayna’daki savaş Rusya’nın dünya çapındaki potas ve diğer gübre ihracatını sınırladığından, kakao çiftçileri gübre ve böcek ilacı eksikliğiyle mücadele etmeye devam ediyor. Kakao fiyatları, Fildişi Sahili’ndeki bazı kakao ihracatçılarının kakao çekirdeği kıtlığı nedeniyle sözleşmelerinde temerrüde düşmek üzere olduğuna dair haberler üzerine de yükseldi.