Ekonomi

Tunus ve İtalya, ELMED projesini finanse etmek için Avrupa Komisyonu ile 338 milyon dolarlık bir anlaşma imzaladı.

Tunuslu Elektrik ve Gaz Şirketi ile İtalyan TERNA şirketi, iki ülkenin ortasında yer alan elektrik hattı projesi ELMED’in finansmanını desteklemek için Avrupa Komisyonu ile 338 milyon dolarlık hibe anlaşması imzaladı.

Tunus resmi ajansı TAP’ın haberine göre Tunus Elektrik ve Gaz Şirketi Genel Müdürü Hisham Annan, anlaşmanın önemine değindi.

Annan, “Anlaşma, Avrupa ile Kuzey Afrika arasında bir enerji köprüsünü etkinleştirmek için stratejik bir adımı temsil ediyor.” dedi. söz konusu.

İtalya ile Tunus arasında enerji bağlantısı olması planlanan projenin toplam yatırım maliyeti 935 milyon doları buluyor.

Anlaşma sayesinde, Avrupa Birliği’ndeki enerji altyapısı geliştirme projelerini destekleyen Tool to Unite Europe (CEF) aracılığıyla ELMED projesine 338 milyon $ yatırım yapılacak.

Öte yandan Tunus ve İtalya, proje taraflarının yatırım miktarına ilişkin bir açıklama yapmadı.

Tunus, ELMED projesini desteklemek için Haziran sonunda Dünya Bankası ile 268,4 milyon dolarlık bir kredi anlaşması imzaladı.

ELMED projesi

“Avrupa Yeşil Anlaşması” kapsamında AB tarafından finanse edilen ELMED projesi, Tunus’ta artan enerji talebini karşılamak için 2003 yılında başlatıldı.

AB ve Tunus’un enerji arz kaynaklarını çeşitlendirmeyi amaçlayan proje ile Afrika ve Avrupa kıtalarının ortasında yeni bir güç temas köprüsü kurulacak.

Cezayir’in doğal gazı, İtalya ile Tunus arasındaki mevcut enerji köprülerinden biri olan Trans-Akdeniz boru hattı üzerinden Avrupa’ya taşınıyor. 1983 yılından bu yana hizmette olan 2 bin 475 kilometrelik boru hattı ile Afrika kıtasından Avrupa’ya yılda maksimum 32 milyar metreküp doğalgaz taşınıyor.

demirciajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu